_krix_ 2011.09.07. 18:05

Etetés

A cica etetése, étkezési szokásai ugyanúgy egyénfüggők, mint az embereknél. Attól, hogy ő állat, nem különbözik olyan sok mindenben. Van, aki azt mondja, a cica addig eszik, amíg előtte van az étel, de én például ezt nem tapasztaltam. Ugyanakkor elvileg magára is lehet hagyni 1-2 napra, beosztja magának az ételt, míg én ezt nem tudnám elképzelni Friciről és Szofiról. Természetesen, mint minden más, ez is nevelés kérdése.

Ma már egyformán eszik a kicsi és a nagy cica is, tekintve az étel milyenségét és gyakoriságát. Hiába teszek külön tálkába junior kaját Szofinak, általában cserélnek Fricivel, vagy mindketten a juniort eszik. Ha a szüleimnél vagyunk, ahol lakik egy kutyus, akkor hárman esznek vagy egyszerre egymás mellett, libasorban, vagy a legkisebb kezdi, maga mögé utasítva a kutyát és a nagy macskát, esetleg rotációban esznek egymás kajájából.

Frici ízlése úgy változott, ahogy egyre újabb és újabb ízeket próbáltunk ki vele. Amit először két pofára tömött, az a csirkés konzerv volt, később már rá se nézett, mikor tudta, hogy az alutasakos, truttyos kaja sokkal finomabb. Egy időben májkrémet is kevertem az ételébe, ma meg nem eszi meg. Szóval változó az ízlése, de elég sokmindent szeret. Mindig mindenféle ízesítést beszerzünk adott termékből, legyen az konzerv, alutasakos, vagy pástétom. És még ezeket is variáljuk. Mi árban és minőségben is a Lidl-ben kapható Coshida márkájú konzerveket szeretjük és az ott kapható pástétomot. Mindegyikből 4 féle ízű van, úgyhogy elég változatossá tehető az étkezés. A száraz étellel lehet, hogy megpróbálnak átverni kedvenceink, de higgyük el, azt is szeretik. Frici eleinte szinte sosem ette meg, még az összekevert ételből is kiválogatta. Aztán később már nem ellenkezett, Szofi beköltözésével pedig egyenesen rákapott a junior száraz tápra. Azóta újra rendszeresen kap, és még magában is megeszi. Szükség is van ropogtatni valóra, ami jót tesz a fogaiknak, és könnyen észrevehetjük, ha valami gond van velük. Az alutasakosok közül hogyhogy nem a Whiskas a legkiválóbb, de csak választék szempontjából. A négyesével egybecsomagolt termékek közül a Whiskas csinálja legtöbbször, hogy négy különbözőt csomagol be, illetve gyakran adják akciósan (vagy kupon kedvezménnyel) a 12 tasakos pakkot, ami szintén 4 féle ízt tartalmaz. Ezekben sokszor előfordul zöldség is, amit szintén szeretnek a cicák. Érdemes a vasárnapi húslevesből egy kis répát kitenni nekik, vagy a főtt húsból pár falattal kedveskedni. Frici és Szofi már a zöldbabfőzeléket is kóstolták, és meglepetésemre nagy örömmel lefetyelték. Én szeretek tulajdonképpen bármit kipróbálni velük, amit én eszek, hogy vajon ízlik-e nekik. Persze nem főzök külön rájuk, bár akinek van kedve nyilván megteheti, de pár falatot mindig adok az én ételemből, ha az kedvükre való. 

Ezzel kapcsolatban az egyik kérdés lehet az "asztalhoz szoktatás". Erre különösebben okosat nem tudok mondani. Frici nagyon pofátlannak is nevezhető, amikor felugrik az étkezőpadra mellénk, és picit agresszívan tuszkolja, dörzsöli a fejét a könyökünkhöz és édes, ártatlan cicát játszik, aki épp arra jár. Esküszöm, néha még mosolyog is, mintha csak üdvözölni akarna. Aztán persze nem kap az ételből, amit eszünk, ilyenkor hamar felfogja, és elterül, nem zaklat bennünket. Előfordul, hogy ilyenkor én adok neki falatokat, amit persze egyáltalán NEM SZABADna. Jobb megoldás a neki szánt falatokat evésünk befejeztével inkább a táljába tenni. Talán ezzel is tudatosul benne, hogy úgyis kapni fog, és ezért sem hajol a tányérunkba minden falatunk közben. Ugyanez működik nálam a reggelinél. Általában az íróasztalnál eszek egy kiflit tejföllel, amiből jár Fricinek is. Ezt persze mindig jelzi is, mivel felugrik az íróasztal oldalsó polcára és onnan bámul, amíg én eszek. Tudja, hogy fog kapni, de azért már időben észreveteti magát. Amikor végzek, akkor mindig kap egy kiskanál tejfölt. 

A tejföllel el is érkeztünk ahhoz a témához, mit nem szabad ennie egy macskának. Igen, a tejtermék nem éppen a legjobb számára, ám csupán nagy mennyiségben fogyasztott tehéntej okoz hasmenést. A Frici által elfogyasztott kiskanál tejföl nem okozott soha problémát nála. Ahogy a kisujjköröm fele mennyiségű csokoládé sem. Egy alkalommal, mikor csokit ettem, nagyon érdeklődött, gondoltam megkóstoltatom vele. Naná, hogy ízlett neki. Ez azonban nem jelenti azt, hogy meg is eheti. Még vagy kétszer kapott egy-egy csokikocka csücsköt, aztán olvastam, hogy számára sajnos a csoki mérgező. Ezen kívül a cukor emésztési zavarokat okoz, a keményítőt nem tudják megemészteni (krumplit és ennek családjába tartozó zöldségeket jól megfőzve adhatunk cicánknak), nyers hús egy bizonyos betegség kialakulásához vezethet, valamint a fűszeres ételek okozhatnak gyomorbántalmakat. A többi lényegében logikus, mint pl. a koffein, hagyma vagy a fokhagyma. A legfontosabb tudni, hogy a kényesebb ételeket megfőzve már adhatjuk kedvencünknek, a veszélyt leginkább a nyers ételek, illetve a mértéktelenség jelenti. Természetesen, akárcsak az embernél, mértékletességgel sok minden kiküszöbölhető. 

Tudni kell, hogy a cicák szeretik megrágni a növényeket, amit nem rosszaságból csinálnak, hanem emésztésük könnyítéséért. Nekem nem nagyon vannak virágaim, így ez nem fordul elő nálunk, viszont amikor szüleimnél vagyunk, néha-néha Frici rákap egy-egy növényre. Eddig kétszer fordult elő, hogy hányt is utána éjjel. Hogy a virág is megmaradjon, és a cica is tudjon könnyíteni magán, a lakásban tartott állatok gazdijának érdemes macskafüvet vásárolnia, amit aztán kedvükre rágcsálhatnak a macskák.

Frici étkezése a napi kétszeriből Szofi érkezésével napi háromszorira emelkedett, de hála istennek, nem hízott meg. Egy felnőtt macskát elég naponta egy-kétszer megetetni, de a 4 hónapos kicsinek még több ételre van szüksége. Mivel nálunk a két cica a kezdetektől együtt él és csinál mindent, így nehéz elkülöníteni őket evéskor. Mennyiséget nézve azt mondanám, egy tálkányit kell kitenni. Persze ez is megfigyelés kérdése. Ha jól lakott, nem fogja mindet belapátolni, csak amennyi jól esik neki. Ha még éhes, lehet kitenni neki kicsit később egy újabb, kisebb adagot, és megnézni, tényleg megeszi-e. Ha nem, akkor valószínűleg elég volt az első adag is. Elvileg a maradékot 15-20 perc után el kell távolítani, de nálunk előfordul, hogy úgymond rájárnak a kajára, mintha nassolnának, ezért amíg még frissnek találom a megmaradt ételt, nem dobom ki. Ilyenkor csak egy-két falatot esznek, nem feltétlenül éhségből. Tapasztalatom szerint a cica annyit eszik, amitől jól lakik, és akkor, amikor éhes. Vigyünk rendszert az étkezésekbe, próbáljuk minden nap ugyanakkor etetni kedvencünket, de ne ijedjünk meg, ha később eszik csak, vagy éppen már előbb jelzi, hogy éhes. Hogy kilókban is mérni tudjuk, mennyi ételt tegyünk ki kiscicánknak, azt kell tudnunk, hogy egy felnőtt cica 4 kiló körül van. Persze ez változhat fajtánként, és egyénenként is, de azt jó tudni, hogy ez alatti vagy jóval feletti érték már nem egészséges. Frici jelenleg 4,7 kiló (mostani mérés), ami azonban nem látszik testalkatán. Az ideális test valahogy úgy érzékeltethető, hogy a simogatva az állatot, érezzük, kitapinthatjuk csontjait, bordáit, viszont nem türemkednek ki, érezhető némi hús a bunda alatt.

Ami még fontos, az a friss víz. Mindig tegyünk ki friss vizet, akkor is, ha sosem látjuk inni a cicát. Nekik is szükségük van folyadékbevitelre, még ha titokban csinálják is. Én személy szerint kb. háromszor láttam Fricit vizet inni, de van amikor észrevehetően kevesebb a vize, mint amennyit korábban kitettem. Aztán persze arra is jó, hogy kilocsálják az ételes tálka köré. Amivel biztosan elérhetünk némi vízfogyasztást, az az, ha engedünk egy kis vizet az ételre, ami a száraz tápot és a kevésbé truttyos ételeket is vonzóbbá teszi. Kapható úgynevezett macskatej, ami természetesen cicák számára készült, és nagyon szeretik. Ez azonban nem helyettesíti a vizet, ha ezt isszák, akkor is legyen kint friss víz. 

Mindez természetesen egy felnőtt macska étrendjére vonatkozik, valamint olyan idő cicákra, akiket már elválasztottak az anyjától. Az ő esetükben is ezeket az alapelveket kell követni, fokozatosan bővíteni a választékot és csökkenteni az étkezések gyakoriságát a cica növekedésének ütemében. A kölyök cicák étkezéséről pedig a következő posztban lesz szó.

A bejegyzés trackback címe:

https://softkitties.blog.hu/api/trackback/id/tr403198202

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása