Ahogy korábbi posztokban már többször is említettem, az ivartalanítás egy nagyon fontos mozzanat egy cica és gazdija életében. Nemcsak az állandó és hosszan tartó murrogástól és kelletéstől kíméli meg az embert a beavatkozás, de a cica szenvedése, különböző gyulladások, betegségek is megelőzhetőek vele. Előfordul azonban, amikor nem elég egyszer megműteni kis kedvencünket.

Szofia esetében sajnos még egy műtétre is szükség volt az elmúlt hetekben. A másfél éve elvégzett ivartalanítása ellenére egyik este nagyon keservesen kezdett el nyávogni, melyből először csupán a gyomrában összegyűlt szőrcsomóra gyanakodott a doktornő, és adott rá gyógyszert. Később azonban egyértelműen a tüzelés jeleit mutatta a kislány, így azonnal jeleztük a doktornőnek, aki ultrahangra küldött bennünket. Ott a doktor bácsi azt látta, hogy egy méhdarab maradt benne, ami ugyanúgy okozhat hormontermelést, mintha minden szaporítószerve meglenne még.

Itt jegyezném meg, hogy én úgy emlékszem, mindent eltávolítanak a műtét során, ugyanakkor állítólag kutyáknál "divat" újabban csak a petefészket, vagy a méhet kivenni, nem tudom, pontosan. Na de azt is olvastam, hogy bár ritka, előfordul, hogy egy mikroszkópikus méretű része bármely ezen szerveknek hormontermelést idézhet elő, ha véletlenül bent marad.

Lényeg, hogy az újraivartalanítást elvégezték lényegében anyagárban, tekintettel arra, hogy sosem fordult még elő ennél az állatorvosi rendelőnél ilyen, illetve, hogy eleve azért végeztettük el eredetileg a műtétet, hogy ne tüzeljen, ha mégis ezt teszi, akkor valamit gyanúsan nem jól csináltak.

A szerencse - már amennyiben ebben az esetben lehet ilyenről beszélni - mellénk állt a tekintetben, hogy a seb gyönyörűen begyógyult, Szofi sem tudta összenyalogatni, így végül zökkenőmentes volt a lábadozás. Egy apró esemény azonban a gallérnál is jobban felkavarta szegénykét időközben, de erről egy másik posztban lesz szó részletesen.

Felhívom tehát a figyelmet, hogy sajnos számítani lehet egy sikeresen / félsikeresen elvégzett ivartalanítás után újabb műtétre, ugyanis a legapróbb hiba folytán is kezdődhet elölről az egész tüzelési procedúra. Márpedig olyan cicánál, aki sosem fog fedező kandúrral találkozni, egyáltalán nem jó dolog, így mindenképpen segíteni kell a helyzeten. Fontos azonban, hogy tüzelés ideje alatt nem szabad az állatot megműteni, ezt az orvos is pontosan tudja, de azért figyeljünk mi is kedvencünkre.

A bejegyzés trackback címe:

https://softkitties.blog.hu/api/trackback/id/tr805429673

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása